Houten terrassen

Een houten terras is een prachtige, ecologische en economische aanwinst voor uw tuin. Het vergroot uw leefruimte en met houten bouwmaterialen kan dit aan een prijs die 30% goedkoper is dan die van een stenen terras. Steigerhout zorgt, net als een terras uit steenschotten, voor een prachtig rustiek gevoel. Een houten terras past bovendien bij elke stijl van woning en tuin.

Een terras aanleggen met houten steenschotten

U kunt de panelen rechtstreeks op de grond leggen of op een betonnen ondergrond, maar het is altijd beter toch een ventilatieruimte onder de panelen te laten. De panelen moeten goed aansluiten! U kunt ze altijd tegen elkaar duwen met behulp van een platte schep. Door hun gewicht (een paneel van 140x110 cm in lork/lariks weegt zo'n 50 kg, in azobé zo'n 80 kg) blijven ze goed op hun plaats liggen, maar in het beste geval fixeert u ze om verplaatsingen te voorkomen, bijvoorbeeld door warme temperaturen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de panelen te plaatsen met een ventilatieruimte eronder :

 • Op een betonnen trottoirtegel 40*40*4 cm (met de vier hoeken). Vervolgens legt u op de tegels de balken, die u over de gehele breedte van uw terras legt (is gemakkelijker om waterpas te maken). De buitenste panelen kunt u vervolgens vastschroeven op deze balken of planken ;
 • Op geperste rubberen ondermatjes (10x10x1cm) ;
 • Op regelbare terrasdragers (2 maten)
 • Indien u een groot gewicht voorziet op uw terras (auto, zelfs vrachtwagen of camper), op een omlijsting van beton gevuld met een goede laag rijnzand.

Vooral geen onnodig geld uitgeven voor een structuur van beton of stabilisé, dit is absoluut niet nodig.

Eerste gebruik steenschotten

Heeft u beslist een terras aan te leggen met steenschotten? Dat is fantastisch. De panelen zijn makkelijk te onderhouden, zeer duurzaam en feitelijk direct klaar voor gebruik. Maar u kan de panelen ook op verschillende manieren bewerken

Wanneer u steenschotten aankoopt, kan het dat deze bedekt zijn met cementresten of betonpoeder. Dit komt omdat de bekistingspanelen in de cementindustrie gebruikt werden om cementblokken te drogen. Dit is wat ze zo sterk en veerkrachtig maakt. U kunt de panelen gewoon zo gebruiken, maar u kunt de panelen ook schoonmaken en zo de cementresten verwijderen. Dit kan u als volgt doen: 

 • Maak de steenschotten schoon met water. Gebruik een tuinslang met een mondstuk met zo veel mogelijk druk, of een hogedrukreiniger met zo min mogelijk druk **
 • Schuur met een harde borstel of bezem om de laatste cementresten te verwijderen
 • Laat de panelen drogen
 • U kunt de panelen nu gebruiken - zoals elk ander hout zullen ze na verloop van tijd grijs worden

**Waarschuwing! Gebruik nooit te veel druk met uw hogedrukreiniger om schade aan de houtvezels te voorkomen!

Mettertijd zal de gele kleur van de panelen vervagen en zal het hout een natuurlijk proces ondergaan waarbij het vergrijst. 

Naast het reinigen van de panelen, is het ook mogelijk om deze te borstelen of schuren. Hiermee brengt u mooie houteffecten naar boven. Tot slot kan u de panelen ook behandelen met een mengeling van 50% lijnolie en 50% terpentijn. De panelen zullen dan donkerbruin worden en het vergrijzen van de panelen wordt hiermee vertraagd. Foto's van de verschillen tussen de panelen vindt u in onze FAQ.

Hoe uw terras onderhouden?

Een terras dat bestaat uit steenschotten kan, net als elk ander materiaal, bedekt worden met groen mos. Dit gebeurt vooral als het terras zich aan de noordzijde bevindt. Gebruik heet water met soda of St Marc Express om deze groene aanslag te verwijderen. Volg deze stappen:

 • Meng soda of St Marc Express in zeer heet water
 • Giet het mengsel op de te reinigen panelen
 • Laat 1 dag inwerken
 • Spoel de platen af ​​met water. Gebruik een tuinslang met een mondstuk met zo veel mogelijk druk, of een hogedrukreiniger met zo min mogelijk druk **
 • Goed aan de lucht laten drogen
 • Bedek de panelen met een mengsel van 50% lijnolie en 50% terpentijn

**Waarschuwing! Gebruik nooit teveel druk met uw hogedrukreiniger om beschadiging van de houtvezels te voorkomen!

Indien u merkt dat uw terras glad wordt in de winterperiode, kan u het bestrooien met een dunne laag ruw rijnzand. Dit functioneert als een natuurlijke antisliplaag.

Steenschotten bestellen

Bestel uw steenschotten via info@panneauxleontine.be of via ons contactformulier

Offerte aanvragen of bestelling plaatsen?   Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten